Valldemossa

Valldemossa

Valldemossa Mallorca legmagasabban lévő települése, békés hangulata ideális célponttá teszi a természeti szépségek iránt rajongók és a romantikus kikapcsolódásra vágyók számára. Fő látnivalói a Karthauzi Királyi kolostor komplexum, és a részét képező Sancho király palotája, amelyek a sziget legnépszerűbb turisztikai látványosságainak egyike. Kedvelt gyalogtúra célpont a Miramar-kolostor, amely Valldemossa és Deia között félúton található.

Valldemossa Mallorca

Valldemossa legjobb látnivalók és programok

Valldemossa óvárosa

A Tramuntana-hegységben található történelmi város Palmától alig negyedórás autóútra fekszik. A filmjelenetbe illő Valldemossa autómentes óvárosa sikátoros utcácskákból áll, amelyek a központi térre visznek fel. A macskaköves utcáiban furcsa kőházak állnak, érdekes látnivaló a település régi nyilvános mosóháza, amely a Carrer de Catalina utcában található. A ház mellett egy középkori, kőbe vésett kereszt áll, amely egykor a falu határát jelölte. A Sant Bartomeu-templom az 1240-es évekből származik, több alkalommal kibővítették az évszázadok során, de így is Mallorca egyik legkisebb bazilikája. A főhomlokzata és a harangtornya csak jóval később 1930-ben készült el a falu védőszentjének Catarina Tomás szentté avatásakor. Az óvárosban rengeteg hangulatos üzlet, étterem és kávézó található, és Valldemossa híres édesburgonyás keksze a Cocas de Potatas minden pékségben megtalálhatók.

Valldemossa óvárosa

Real Cartuja – Cartoixa de Valldemossa

A Real Cartuja egy monumentális komplexum, amely több részből áll. Egyrészt az 1309-ből származó ősi királyi kastélyból, egy lenyűgöző, freskókkal díszített templomból, a cellákból, amelyekben 400 évig éltek a szerzetesek, valamint a gyógyszertárból, és a nyomdából. A komplexumban látható Ludwig Salvador osztrák főherceg gyűjteménye, aki Sissi császárnő unokatestvére volt, és látogatása során szeretett bele a szigetbe. A Real Cartuja ma nyitva áll a látogatók előtt, és a La Seu katedrális mellett Mallorca leglátogatottabb történelmi épülete. A bejárat a Plaza Cartoixán található, a belépőjegy ára toronylátogatással együtt 14,50 €, és magába foglal egy 15 perces Chopin zongorakoncertet is.

Real Cartuja – Cartoixa de Valldemossa

Sancho király palotája

Sancho király palotája 1399-től lett a karthauziak rendjének kolostora, akik egészen 1835-ig (az egyházi elkobzásig) birtokolták. A palotát több helyen is átalakították, például a keleti felében lévő kazamatából alakították ki a kolostor refektóriumát. A felvonulási téren a szerzetesek temetője található. A palotában látható Anckermann festmények Valldemossa történelmi jeleneit ábrázolják.

Cellák

A cellákhoz a fehér boltíves folyosón lehet eljutni. A 19. század végén az egykori cellákat kényelmes vendégszobákká alakították át. A világhírű zeneszerző Chopin és párja George Sand 1838-1839 között egy telet töltöttek a kolostorban. Az általuk bérelt cellák is látogathatók, megtekinthető a zeneszerző zongorája és használati tárgyai.

Gyógyszertár

Érdemes megtekinteni a kolostor gyógyszertárát, ahol régi gyógyszeres tartályok (eredeti tartalommal), és 18. századi üvegedények láthatók. Jelentőségét mutatja, hogy Mallorca legrégebbi, és egyben Európa egyik legjobban megőrzött régi patikája.

Nyomda

A 16. századi nyomdában az egyik legjobban megőrzött európai Guasp nyomdagép (1622), valamint egy xlilográfiai gyűjtemény látható.

Homenatge torony

A Homenatge torony az 1560-as években épült a kalózok elleni védekezés céljából, később börtönként is szolgált.

Kertek, teraszok

A kertekből és teraszokból az egyik legjobb panoráma nyílik a festői Valldemossa-völgyre.

Miramar-kolostor

A kolostor Valldemossa és Deia között félúton található, amelyet 1276-ban azért alapítottak, hogy a szerzetesek megtanulhassák a keleti nyelveket – elsősorban arabul, hogy felkészüljenek a mórok áttérítésére –. 1487-ben itt állították fel Mallorca első nyomdáját, amely hatással volt a sziget történelmére. Ma is látható az eredeti kolostor padló, a konyha, valamint Sissi császárnő ajándéka a carrarai márványból készült Mária szobor. Bár az épület magántulajdonban áll, nyitva áll a látogatók előtt és otthont ad Ramon LLullnak, és Salvatore főhercegnek szentelt múzeumnak.

miramar kolostor valldemossa

Valldemossa strandok

A falu a tengerparttól nagyjából két km távolságra fekszik, a strandokhoz és öblökhöz buja teraszos domboldal vezet le. A kikötő Port de Valldemossa mellett található egy kis kavicsos strand a Cala Sa Marina. A Caló de s’ Estaca öböl gyönyörű tiszta türkizkék víze ideális egy frissítő csobbanásra, és kedvelt a helyiek és a turisták körében is.

Port De Valldemossa

Chopin-fesztivál

Valldemossa nevezetes eseménye az éves nemzetközi Chopin-fesztivál, amelyet augusztusban rendeznek meg.

Costa Nord Kulturális Központ

A kortárs kulturális központot még Michael Douglas hozta létre, akinek Deiától nem messze található a rezidenciája. A központban megtekinthető a filmszínész által készített útifilm Mallorca északi partvidékéről, valamint a Nixi nevű hajóbelső reprodukciója, amely a főherceg tulajdona volt.

Valldemossa utazás

Valldemossa szállás

Fotók: Pixabay, Wikipedia, Tripadvisor