Alcudia

alcudia mallorca

Alcudia Mallorca északi részén található település. De nemcsak homokos strandjai miatt kedvelt, hanem a történelmi látnivalók, és város hangulata is egész évben vonzza a turistákat. Alcudia teljesen megőrzött középkori városfala egyedülálló a szigeten. A történelmi központban tekinthető meg a római kori Pollentia maradványai az amfiteátrummal. Alcudia számtalan programot kínál például turistacsalogató bikavidal eseményeket, a családosoknak pedig kihagyhatatlan a Port de Alcudiában található HidroPark.

alcudia látnivalók

Alcudia legjobb látnivalók és programok

Alcudia óvárosa

Az erődített város története a 13. századig nyúlik vissza, de a középkori erődfalakon túlmenően számtalan különleges látnivalót kínál. Az óvárosban jól megőrzött házak láthatók, és az autentikus légkör egész évben vonzza a látogatókat.

alcudia óváros

Sant Jaume templom

A különleges neogótikus stílusú Sant Jaume templom egy korábban összeomlott gótikus templom helyén épült 1882-ben, a korábbi templomból csak a barokk Fájdalmas Szűzanya oltárkép és a Szent Krisztus-kápolna maradt meg. Az egyhajós templom érdekes látnivalója a 15. századi polikróm fafaragás a Sant Kris szobor, amelyet minden harmadik évben körmeneten körbe visznek a városon. A befejezetlen harangtorony építése 1568-ban kezdődött.

sant jaume templom alcudia

Középkori erődfalak

A történelmi központ egykor három bejárattal rendelkezett, egyike a Porta del Moll. A II. Jaume király idején épült védelmi rendszerből ma is 26 torony áll. A ma látható falak valójában a reneszánsz korban épültek a meglévő falak megerősítése céljából. Majd jelentős részét 1871-ben lebontották, és a maradékot a 20. század során restaurálták, és Történeti-Művészeti Emlékművé nyilvánították. A falak mentén végig lehet sétálni, ahonnan pazar panoráma nyílik Alcudia és Pollensa öbölre.

alcudia városfalak

Bikaviadal aréna

A bikaviadal aréna is több mint száz éves, és a falhoz tartozó védelmi rendszer része volt. Bár régen híres volt, ma már nem igazán rendeznek igazi bikaviadalokat, főként turisták számára július végén Saint Jaume napján, és augusztus közepén Mare de Déu d’Agost napokat tartanak.

arena alcudia

Városháza – La Sala

Az 1929-ben épült Városháza a történelmi központ másik bejáratánál a Porta de Mallorcától jobbra található, amely a 20. század eleji spanyol építészet jeles példája.

Római romok – Pollentia

A múltszázad közepén jelentős ásatások folytak a környéken, és sikerült feltárni egy Pollentia nevű római város egy részét. A leletek (utak, házcsoportok, fórum, színház) i. e. 123 környékéről származnak. A terület magába foglalja a múzeumot, valamint a római amfiteátrumot.

pollentia alcudia

C’an Torro könyvtár

Az óváros főutcája a Carrer Major, ahol érdekes üzletek, tapas bárok találhatók. A Carre d’en Serra út mentén található az 1990-ben épült arisztokratikus épület, amely a Baleár-szigetek legmodernebb könyvtárának ad otthont.

HidroPark

Az alcudiai HidroPark az északi régió egyetlen víziparkja, helyileg Port de Alcudiában található. Igen kedvelt a családosok körében, hiszen rengeteg vízi attrakció várja a kikapcsolódni vágyó látogatókat – nagysebességű csúszdák, hullámmedencék, valamint csobbanópark, és minigolf a legkisebbek számára. Szezonálisan tart nyitva, általában májustól október végéig. Míg az elő és utószezonban csak 10:30 és 17:00 óra között, július és augusztus hónapokban 10-18 óra között várja a kikapcsolódni vágyó látogatókat.

alcudia hidropark

Port d’ Alcudia

Port de Alcudia (Puerto de Alcudia) népszerű üdülőhely, és sokan nem is ismerik, és nem keresik fel a nyaralás alatt Alcudiát, amely a környék ékköve. A 16. században a gyakori kalóztámadások miatt a helyi lakosság a parttól távolabb, nagyjából két kilométerre a fallal körülvett Alcudiában élt. A halászok a csónakjaikat a part közelében tárolták, és gyakran egy kis házuk is volt a tengerparton. Majd a 20. században a turizmus fellendülésével a tengerparthoz közel épült ki a turisztikai infrastruktúra (szállodák, kikötők, üdülőhelyek) a mai Port de Alcudia.

Port de Alcudia

Alcudia városnéző busz

A nyitott tetejű városnéző busz a város hivatalos szolgáltatása, amely az Alcudia-öböltől indul. Jó lehetőség, hogy kedvező áron, kényelmesen lehessen a környéket felfedezni. A másfél órás túra során a busz elhalad a yacht kikötő, a régi halászházak mellett, majd az Aucanada világítótornya mellett, valamint az óváros nevezetes látnivalói is megtekinthetők az út során.

Alcudia legjobb strandjai

Alcudia tengerpartja több mint hét km hosszan húzódik egy idilli öböl körül, a legforgalmasabb része a kikötői sétánytól egészen a Ciudad Blancáig húzódik. A partvonal finom fehér homokos, és a sekély víz miatt Mallorca legbiztonságosabb strandjainak számít. Mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt, a minden kényelmi szolgáltatással felszerelt strandokat, és az érintetlen vad partokat egyaránt. Összegyűjtöttünk párat a legjobbakból.

alcudia strandok

Alcudia Beach

A 10 km hosszú strand Port de Alcudiában található az Alcudia-öbölben. A víz fokozatosan mélyül, és finom fehér homok borítja. Nem csak Alcudia, de a Baleár-szigetek legnagyobb strandja is egyben, nyáron igen forgalmas és felkapott. A strand gazdag szolgáltatokban, és vízisport tevékenységben.

Alcudia Beach

Aucanada Beach

Az Aucanada Beach nem messze van az Aucanada világítótoronytól. Viszonylag távol fekszik a turisztikai standoktól, emiatt jóval csendesebb, és helyi autóbusszal is megközelíthető. Kiváló a vízminőség, és népszerű a sznorkelezők körében. A partja kavicsos, és fenyőfák határolják, és fantasztikus kilátást nyújt az Alcudia-öbölre.

Alcudia Aucanada Beach

Coll Baix Beach

Szintén kedvelt érintetlen strand, amelyet meredek sziklák határolnak. A víz gyönyörű türkizkék, bár a gyorsan mélyül, ezért családosok számára nem a legjobb választás. A Coll Baix ideális kikapcsolódásra a nyüzsgő üdülőhelytől, csak autóval, majd egy meredek ösvényen keresztül gyalogosan közelíthető meg, ideális kikapcsolódásra a nyüzsgő üdülőhelytől.

Coll Baix Beach Alcudia

Kirándulások a közelben

Formentor

Az északi rész kihagyhatatlan látnivalója Formentor, amely Alcudiától csak rövid távolságra fekszik. A Cape Formentor az északi csücsökben található félsziget, amelynél a Serra de Tramuntana hegység ér véget, és találkozik a Földközi-tengerrel. Érdemes ellátogatni az északi part legjobb kilátása és a kristálytiszta vízű fehér homokos strandja miatt.

Formentor

Alcudia utazás

Alcudia szállás

Fotók forrása: Pixabay, TripAdvisor, Wikipedia