Mallorca látnivalók

Mallorca látnivalók

Mallorca a Baleár-szigetek része, lenyűgöző tájjal, ízletes konyhával és kellemes időjárással rendelkezik. Fővárosa Palma de Mallorca egy izgalmas, elegáns város, leghíresebb látnivalói a La Seu, és a Bellver kastély. Kihagyhatatlan élmény a régi Soller vonat, amely festői tájakon halad át. Az egyik leglátványosabb fotótéma a Cap de Formentor. A fallal körülvett Alcudia nevezetes történelmi óvárosáról. A hegyi falvak közül Deia és Valldemossa a leglátogatottabb. A festői tengerpart mentén érintetlen öblök, és kristálytiszta azúrkék víz található, a legszebbnek Es Trenc strandját tartják.

Mallorca látnivalók - Mallorca utazás nyaralás

Mallorca legjobb látnivalók és programok

Palma de Mallorca

A főváros Palma de Mallorca a sziget a déli részén található. Legikonikusabb épületei a Katedrális (La Seu) valamint a 13. században épült pompás kerttel rendelkező L’Almudaina palota. A 14. századi Bellver kastély a fővárostól nyugatra egy dombtetőn található. A gótikus stílusú Sa Llotja egykor tőzsdeépületként szolgált, ma múzeumként működik, és ingyenesen látogatható. Érdekesség a L’Almudaina palota melletti régi arab negyed, amely nevezetes az arab fürdőjéről és a szűk labirintusos utcáiról. Az építészete miatt Palma de Mallorcát gyakran hasonítják Barcelonához. A történelmi épületek és látnivalók mellett Palma remek strandokkal is rendelkezik. Egyrészt a kikötőtől keletre a város saját stranddal is rendelkezik, illetve 3 kilométer távolságra található Portixol strandja. Kissé távolabb található egy külön tengerparti üdülőhely Playa de Palma is, amely külön buszokkal könnyen megközelíthető.

Palma de Mallorca - La Seu

Playa de Palma

Playa de Palma a fővárostól alig pár kilométer távolságra található. Mallorca legismertebb turista paradicsoma, és szigetre érkező nyaralók körében igen népszerű a legjobban gondozott és összekapcsolt strandjai miatt. A tengerparton szállodák, bárok és éttermek sorakoznak, és szórakozási lehetőségek gazdag választéka található meg.

Playa de Palma

El Arenal

El Arenal üdülőtelepülés különösen a fiatalok körében népszerű, a fővárostól és a repülőtértől is könnyedén megközelíthető. Ugyanakkor gyönyörű strandja miatt családos nyaralók is szívesen választják. A pálmafákkal szegélyezett finom fehér homokos partszakaszon rengeteg kényelmi szolgáltatás, és vízisport tevékenység érhető el. Fő attrakció az Aqualand amely Mallorca egyik leglátogatottabb víziparkja, illetve a közeli a Palma Aquarium. A szomszédos Playa de Palma és Can’Pastilla településekkel egy tengerparti sétány köti össze.

Platja de Palma El Arenal

Magaluf

Magaluf üdülőhely híres az éjszakai életéről. A sziget délnyugati felén lévő öbölben, a fővárosától 18 kilométer távolságra található. A fehér homokos strandja közel 1 kilométer hosszú és széles partszakaszon húzódik. A bulizni vágyók mellett vonzó a családosok számára is, hiszen olyan szórakoztató parkokkal büszkélkedhet, mint a Western Aquapark, vagy Spanyolország legjobb vidámparkjának számító Katmandu Park.

Magaluf

Palma Nova

A szomszédos üdülőtelepülés Palma Nova napjainkban Mallorca első számú úti célja. Hosszú strandjai, és gyermekbarát tevékenységei miatt népszerű a családosok körében is. A Western Aquapark mellett a szintén közeli Marineland is jó program, illetve különféle, hosszabb-rövidebb hajókirándulások is indulnak a délnyugati part irányába.

palma nova nyaralás

Santa Ponca

Santa Ponca könnyen megközelíthető akár a fővárosból, vagy akár Magaluf felől. Egy népszerű családbarát tengerparti üdülőhely, azonban a természeti látnivalói és történelmi nevezetességei miatt vonzó úti cél a különböző érdeklődésű, és az aktív sportokat kedvelők számára is. Például az Archeológiai Park Mallorca egyik legjobb régészeti területe. Vagy a különleges faunájú Sa Dragonera natúrpark, amely egy kis szigetcsoport a part közelében, és szezonban hajókirándulások keretében, illetve kompokkal is megközelíthető. Nova Santa Ponca területén 3 golfpálya is található.

Playa de Santa Ponca

Deia

A Tramuntana-hegységben számtalan látványos mediterrán hegyi falu található, ezek közül Deia és Valldemossa a legismertebb. Deia festői kilátása vonzza a turistákat, és máig őrzi a régi kor hangulatát. Fő látnivalói a legmagasabb ponton álló Sant Joan templom, valamint a közelben lévő Son Marroig kastélybirtok, amely kedvelt naplemente helyszín. A környék legszebb helyén áll a 17. századi Pedrissa őrtorony, de érdemes a Deia és Valldemossa között félúton található Miramar-kolostort is megtekinteni.

Deia látnivalók

Valldemossa

Valldemossa Mallorca legmagasabban lévő települése, kedvelt úti célja a romantika és a természeti szépségek iránt fogékonyak számára. A képeslapra illő falu leghíresebb látnivalója a Karthauzi Királyi kolostor komplexum, amely egyike Mallorca legnépszerűbb turisztikai látványosságainak. A Sant Bartomeu-templom az 1200-as évek közepéről származik, és a sziget legkisebb bazilikája.

Valldemossa óvárosa

Alcudia

Alcudia a sziget északi részen található, a város hangulata, a történelmi látnivalói, és homokos strandjai egész évben vonzza a turistákat. Különleges látnivaló a teljesen megőrzött középkori városfala, valamint a történelmi központban található a római kori Pollentia maradványai, és az amfiteátrum. Alcudia számtalan programot kínál, családosoknak pedig a Port de Alcudiában található HidroPark nyújt izgalmas kikapcsolódást.

alcudia óváros

Formentor

Alcudiától csak rövid távolságra fekszik Formentor, amelynek kihagyhatatlan látnivalója a keskeny félsziget a Cap de Formentor. A környék leghíresebb fotó témája a Colomer kilátó, valamint a 159 m magasan álló világítótorony, amely tiszta időben Menorca szigetére is pazar panorámát kínál. Jó tudni, hogy a Formentor úton főszezonban korlátozott az autóforgalom, ezért érdemesebb a Puerto Alcudia felől induló nyitott tetejű busszal bejárni a látványos helyszínt.

Formentor Mallorca

C’an Picafort

C’an Picafort egy népszerű nyüzsgő üdülőtelepülés az Alcudia-öbölben. Fő látnivalója a karibi stílusú finom fehér homokos strandja. Rövid távolságra fekszik az S’Albufera Természetvédelmi Parktól, és kedvelt program a delfinmegfigyelő hajókirándulás.

C’an Picafort

 

 Soller

A nyugatra fekvő Soller az egyik legnépszerűbb város egynapos kirándulásra, a Palma és Soller között közlekedő a vintage favonattal való utazás a kihagyhatatlan programok egyike. A Placa Constitución, és a teret uraló Sant Bartomeu templommal Spanyolország egyik legszebb terének számít. A várostól a kikötőig Port de Sollerig egy nosztalgia villamoson is lehet gyönyörködni a festői pálma és narancsligetekben. Nevezetes látnivaló a szecessziós stílusú kastély, amely a Can Prunera múzeumnak ad otthon, vagy a középkori Picada védőtorony, ahonnan lenyűgöző a kilátás a tengerre és a Tramuntana vonulatára.

Soller Mallorca

Mallorca lenyűgöző öblei

Mallorca a hosszú fehér homokos strandok mellett csodás, karibi hangulatú öblökkel rendelkezik, amelyek a forgalmas strandok elől menekülők számára nyújtanak menedéket.

Mallorca strandok

Es Trenc

A karibi hangulatú, egyben érintetlen Es Trenc strandot Mallorca legszebb strandjának tartják. Annak ellenére is felkapott, hogy csak minimális kényelmi szolgáltatást kínál. A híres sósíkság a strand közelében található, illetve érdekesség a jól megőrzött bronzkori talayotic falumaradvány.

Es Trenc strand - playa Es Trenc

Cala d’Or

Mallorca keleti részén fekvő Cala d’Or nem véletlenül az egyik legnépszerűbb üdülőtelepülés, híres az ibizai stílusú fehér házai és fenyvesekkel határolt öblei miatt. Történelmi látnivalója a 18. századi Es Fortí erőd, amely Cala Llonga csücskében található. A közeli Mondragó Természeti Park kedvelt a túrázok és kerékpárosok körében.

Cala D'Or szállás

Cala Figuera

A déli részen található Cala Figuera egy hagyományos halászfalu egy félórás autóútra fekszik Cala d’Ortól. Főszezonban a festői kikötőjéből hajókirándulások indulnak az érintetlen Calo des Moro öbölhöz, amely Mallorca egyik legtöbbet fotózott strandja.

Cala Figuera

Playa de Muro

Playa de Muro Alcudiától pár km távolságra fekszik, Mallorca leghosszabb, és legtisztább strandjának számít. Különlegességét az adja, hogy némelyik strandját dűnék határolják. Kedvelt a túrázók és kerékpárosok körében, hiszen közel fekszik a természetes vizes élőhelyhez az S’ Albufera Természeti Parkhoz.

Playa de Muro

Cala Millor

Cala Millor Mallorca délkeleti részén található turisztikai üdülőhely. Fő látnivalója a Sa Punta de n’ Amer, és a négyzet alakú őrtorony a Castell d’ Amer. A városközponttól pár km-re található a Costa dels Pins kilátó, ahonnan 360 fokos kilátás nyílik a tengerre. A keleti part legfelkapottabb látnivalói a barlangok, a híres Sárkánybarlang és a Sonkabarlangok nem messze Cala Millortól Porto Cristo mellett találhatók.

Cala Millor látnivalók

Cala Sant Vicenc

Cala Sant Vicenc Mallorca északnyugati felében, Pollenca közelében található. A látványos öblöt drámai sziklák határolják, és maga a település is a meredek domboldalon épült ki. A látványos fekvése és kristálytiszta víze miatt igen kedvelt üdülőhely.

Cala Sant Vicenc

Cala Domingos

A keleti rész egyik gyöngyszeme, alig pár km távolságra fekszik Cales de Mallorca üdülőhelytől. A festői környék vonzza a nyaralókat, ahol a sziklákkal elválasztott kis öblök a Cala Domingos Gran Beach és a Cala Domingos Petits található.

Cala Domingos

Cala Mesquida és Cala Agulla

Cala Mesquida és Cala Agulla Mallorca északkeleti partján található festői öblök, amelyeket együttesen különleges jelentőségű természeti területnek és tengeri rezervátumnak minősítettek. Nevezetessége a Cala Mesquida területén található Munt Gross nevű nagy homokdűne, valamint a régi őrtorony a Talaia de Son Jaumell. Különösen Cala Agulla felkapott a karibi stílusú hangulata miatt.

Cala Mesquida strand Mallorca
Fotók: Pexels, Pixabay, TripAdvisor