Santa Ponca

Santa Ponca egy családbarát tengerparti üdülőhely, azonban rengeteg természeti látnivalót és történelmi érdekességet kínál. Gyönyörű homokos partja, és sekély vízű strandja kedvelt a családos nyaralók körében. Érdekes látnivaló a vaskori Puig de sa Morisca”, amely Mallorca egyik legjobb régészeti területe. A közeli lakatlan Sadragonera sziget híres Baleár-szigeteken őshonos gyíkokról, és jó program egynapos hajókirándulásra.

Santa Ponca Mallorca

Santa Ponca legjobb látnivalók és programok

Santa Ponca más néven Santa Ponsa Mallorca északnyugati részén található, a települést festői hegyek és erdők határolják. Nevezetes világszínvonalú golfpályáiról, és a sziget legfényűzőbb, legexkluzívabb villáinak ad otthont. A repülőtértől félórás, a fővárostól 25 perces autóútra fekszik, vagy Magaluf felől 15 perc alatt érhető el.

Playa de Santa Ponca

Santa Ponca kiváló homokos stranddal büszkélkedhet, amely minden olyan adottsággal és szolgáltatással rendelkezik, amely szükséges egy tipikus tengerparti nyaraláshoz. A víz sekély, ezért kimondottan jó választás családosok számára. Számtalan vízisport tevékenységre van lehetőség, szörfözésre, banánozásra, jet-skire, ejtőernyős vízisíre, vagy búvárkodásra. A strandtól és a kikötőből számtalan hajókirándulás indul a délnyugati part mentén. A közeli fenyőerdőtől a tengerparti sétány választja el, a sétány mentén rengeteg féle üzlet, étterem, bár és kávézó található.

Santa Ponsa Mallorca

A „nagy strandként” emlegetett szakasz 560 m hosszan terül el, kék zászlós minősítésű, és szezonban igen zsúfolt. A kisebb, Playa Pequena néven emlegetett strand a Caló d’ en Palisser öbölben található a kikötőhöz vezető úton. Jó választás azok számára, akik nyugalmas pihenésre vágynak. Hátránya, hogy jóval kevesebb létesítménnyel rendelkezik, és napozóágyak sem bérelhetők. A település északi részén található Playa des Castellot egy kis sziklás strand. A partja apró kavicsos, és magas sziklafal határolja. Kevés létesítménnyel rendelkezik, és a legközelebbi étterem, vagy üzlet is kb. 100 m távolságra található.

Playa de Santa Ponca

Archeológiai Park

A teljes nevén Parque Arquelológico „Puig de sa Morisca” Mallorca egyik legjobb régészeti területe. A Puig de sa Morisca egy vaskori település maradványa (i.e. 1000 – 123), és monumentális építészet zöme a talayotic kultúrát mutatja be – hasonló látható a közeli Menorca testvérszigeten is –. A talayot egyedülálló őskori földtornyok, amelyek sehol máshol a világon nincsenek. A hét régészeti terület közül három látogatható, ahol a felújított házak az úgynevezett Cases de Carboners és 3 kilátó áll.

Parque Arquelologico Santa Ponca

Santa Ponca golfpályák

Santa Ponca kedvelt a golfozók körében, Nova Santa Ponca területén 3 golfpálya található – egy 9 lyukú és két 18 lyukú pálya.

Jungle Parc

Ez egy szabadtéri kalandpark, amely a nagy strandtól 500 m távolságra található, és a Baleár-szigetek legnagyobb magas kötélpályájával rendelkezik. A különböző pályákon összesen 134 platform található, három nehézségű fokozat közül kettő felnőtteknek, egy új nagy pálya pedig a 4-12 éves korosztály igényeinek felel meg.

Jungle Parc santa ponsa

Rey En Jaume fiesta

Jaume király 1229-ben Santa Poncában szállt partra, hogy a móroktól visszahódítsa a szigetet. A helyet egy nagy kőkereszt jelzi, és az eseményről a Rey En Jaume fiesta keretében emlékeznek meg, amelyet minden évben szeptember második hetében tartanak. A vidám ünnepségen óriások felvonulása, tűz éjszakája, valamint a mórok és keresztények csatáinak újrajátszását lehet élvezni.

Sa Dragonera natúrpark

A nyugati csücsökben a parttól 800 méterre található egy kis szigetcsoport, amelynek egyike rendkívül különleges a faunája miatt. A lakatlan Sa Dragonera (Sárkánysziget) állítólag sárkány formájáról kapta a nevét, Santa Ponca közelében található. Alig 6 km hosszú, a védett természeti terület számos Baleár-szigeteken őshonos állatnak, például a Lilford-fali gyíkoknak (Podarcis lilfordi giglioli), egyéb állatoknak (pl. Eleonora sólymok, 5 féle denevér), valamint 361 különféle növényfajnak ad otthont. A szigeten a középkorban kalózok és csempészek bujkáltak, nevezetes látnivalója a 16. századi őrtorony, amelyet a kalózok is előszeretettel használtak. A kikötő mellett van egy információs pont benne egy kis múzeum, ahol sziget gyíkjainak evolúciója ismerhető meg. Nyáron nagysebességű kompokkal és hajókirándulások keretében közelíthető meg.

Sa Dragonera

Club Náutico de Santa Ponsa

Vitorlások számára az 500 kikötőhellyel rendelkező Club Náutico de Santa Ponsa ajánlott, amely a sziget egyik legszebb yachtklubja, és egy természetes, mély bemenetben található. Lehetőség van kajak, yacht bérlésre, vagy búvároktatásra.

Club Nautico de Santa Ponsa

Kirándulások Santa Ponca környékén

Tramuntana-hegység falvai

Santa Ponca jó választás az aktív nyaralást kedvelők számára, ideális útvonalon fekszik, egyrészt közel az autópályához, másrészt a festői Tramuntana-hegységhez, amely kedvelt a természetjárók és kerékpárosok körében. A hegyláncot gyalogos és kerékpárutak hálózzák be, és a kirándulók gyakran keresik fel a hegyi falvakat, a 20 falu közül Deia és Valldemossa a legismertebb. Illetve a legkeletibb csücsökben található Cap de Formentor is népszerű a tengerre nyíló panoráma miatt.

Valldemossa Mallorca

Santa Ponca utazás

Santa Ponca szállás

Fotók: WikipediaTripadvisor, Visitcalvia, Jungleparc.es