Calo des Moro

Calo des Moro Mallorca

Calo des Moro egy festői öböl Mallorca délkeleti oldalán, a meredek sziklák között megbújó terület a sziget egyik legtöbbet fotózott strandja. Ideális egy napos kirándulásra, sznorkelezésre, búvárkodásra és úszásra. Mivel a területe meglehetősen kicsi a nyári hónapokban igen zsúfolt. Szolgáltatásokat és létesítményeket nem kínál, éttermek és bárok sincsenek ugyanakkor a hely szépsége miatt rengeteg látogató érkezik. Hátránya, hogy nehezen megközelíthető, a parkolótól egy meredek ösvényen keresztül nagyjából húsz perc alatt érhető el. Jó alternatíva a közeli szintén gyönyörű Cala S’Alumnia félreeső strandját felkeresni.

Calo des Moro

Calo des Moro látnivalók

Az egyedülálló érintetlen öböl magas sziklákkal és fenyőfákkal szegélyezett kis terület, mindössze 30 m széles. Különleges formája egy nagy úszómedencére emlékeztet. A varázsa a hófehér homokos part, és a kristálytiszta azúrkék víz, amelyek rendkívüli kontrasztban állnak. A látvány miatt sokan keresik fel, és népszerű a búvárok, és sznorkelezők körében. Calo des Moro a festői látványon kívül egyéb látnivalókat, és tennivalókat nem kínál, nincsenek létesítmények (WC, öltöző) bárok, éttermek, és nincs lehetőség napernyő, és nyugágy bérlésre sem. Az öböl Santanyí településtől pár km-re, valamint Cala d’Or 20 km távolságra fekszik. A legközelebbi kikötő Puerto Cala Figuera de Satanyí.

Hogyan lehet eljutni Calo des Moro területére?

Bár sokan ismerik a strandot – főként a Mallorcát ábrázoló fotókról -, nehéz megtalálni, mert nincs jól kitáblázva. Legkönnyebben Satanyí felől érhető el, autóval Cala Llombards irányába kell haladni, majd az úton az S’Almunia táblát kell figyelni. Az öböl strandja S’Almunia felé vezető úttól kb. 1 km-re található. A tengertől kb. 500 m-re van egy kis parkoló, érdemes korán érkezni, mivel különösen nyáron hamar megtelik. A strand a parkolótól kb. 20 perces útra található, egy meredek ösvényen keresztül. Calo des Moro tenger felől hajóval is megközelíthető.

Calo des Moro Mallorca

Cala S’Alumnia

A közeli testvérstrand S’Alumnia szintén kedvelt, és jó alternatíva a Calo des Moro helyett. Satanyítól kb. 7 km távolságra található, megközelíteni a települést elkerülő körgyűrűn keresztül a Cala LLombards irányába lehet. Az öböl közelében van egy kis parkoló, amely a főszezonban már reggel hamar megtelik, majd egy negyedórás gyaloglással – kövezett úton és meredek lépcsősoron keresztül – érhető el. A kristálytiszta víze, és a sziklás tengerfenéknek köszönhetően szintén kedvelt búvárkodásra, sznorkelezésre. Érdekessége a különleges tenger által vájt barlangok, és lyukak, amelyek a halászkunyhóktól jobbra eső szakaszon találhatók.

Cala S'Alumnia Mallorca

S’Alumnia két fürdőhellyel rendelkezik, az egyik a sziklába épített halászkunyhók mellett a csónakkikötőnél található. A strandolók általában a móló környéki sziklákon foglalnak helyet. Az éles sziklák és a csúszós felület miatt javasolt az úszócipő használata. A másik kis strand, a Cala es Maquer az ellenkező oldalon található. Nagy kavicsok borítják, ami nehezíti a parton fekvést és a vízbe jutást is. A Cala S’Alumnia strandjain szintén nem érhetők el szolgáltatások.

Kirándulások Calo des Moro környékén

Cala Figuera

Cala Figuera egy régi halászfalu, amely kiváló helyszín egy tengerparti vacsorához. Mivel saját homokos stranddal nem rendelkezik, ez megóvta a turisztikai túlfejlődéstől, így máig őrzi a sziget autentikus hangulatát. A sziklás partvonalon remek teraszos éttermek találhatók, amelyek friss halételeket kínálnak, miközben a tengerre néző kilátásban lehet gyönyörködni.

Cala Figuera Mallorca

Fotók: WikipediaTripadvisor