Es Trenc

Es Trenc strand - playa Es Trenc

Es Trenc egy paradicsomi strand Mallorca délkeleti részén, amelyet gyakran hasonlítanak a karibi strandokhoz. Minden ízlést kielégít a családi nyaralástól kezdve a romantikus tengerparti pihenésig. Az egyedülálló természeti táj Mallorca egyik legszebb strandja, különleges vizes élőhelyekből és dűnékből áll, emellett itt állítják elő a Baleár-szigetek legjobb minőségű sóját. A strand közelében a szintén híres sós síkság mellett található egy nagy parkoló, ahonnan a strand pár perces sétával közelíthető meg.

Es Trenc látnivalók és programok

Es Trenc vagy más néven El Trenc egy érintetlen strand a sziget délkeleti felében. Colonia Sant Jordi és Ses Covetes nyüzsgő üdülővárosok között található, Palma de Mallorcától kevesebb, mint egy órás autóútra. A sziget kormányának döntése miatt Es Trencnek sikerült megőriznie paradicsomi jellegét, így a területen nincs olyan épület és szállodakomplexum, amely lerontaná az egyedülálló szépségét.

Es Trenc strandja

Híres látnivalói a karibi stílusú strandja, amely két km hosszan húzódik és ragyogó fehér homok borítja. Egy nyugodt kellemes légkörű strand, nagyjából 35 m széles. Főként a családosok és a fiatalok számára vonzó strandolásra, de a kijelölt területein naturista részek is találhatók. Főszezonban igen felkapott egyes napokon akár tízezer látogató is érkezik. A hihetetlen színű víz napszaktól és természetes fényviszonyoktól függően néha türkizkék, néha smaragdzöld. Rendkívül sekély és nyugodt, és lapos homokdűnék veszik körül. A helyszín nem rendelkezik öltözőkkel, zuhanyzókkal, és kevés vízisport lehetőséget kínál. Bár bérlehetők napernyők és napozóágyak, érdemes felkészülni saját ernyővel, mivel a környéken nincs árnyékot nyújtó terület. A parton egy étterem és néhány tengerparti bár található.

Es Trenc beach

Es Trenc megközelítése

Északról és délről egyaránt Ses Covetes felől érhető el. Az út a Salobrar de Camposon át és a vizes élőhelyek mellett kanyarog, de nem nehéz megtalálni, mert jól ki van táblázva. Az utolsó két km-en egy keskeny földúton lehet haladni.

Salobrar de Campos

A környéket lagúnaszerű sósvízű tavas terület veszi körül, és a gyönyörű táj ideális madármegfigyelésre. A Salobrar de Campos közvetlen a strand mellett található, egy egyedülálló mocsaras terület. A vizes élőhely kb. 170 féle madárfaj otthona, gyakran láthatók flamingók, gólyák, kócsagok és kormoránok. Egyes fajok csak rövid ideig tartózkodnak, mielőtt délre vennék az irányt, viszont sok itt telel át.

Ses Arenes – Sós síkság

A La Reserva Natural Es Trenc egy különleges természeti táj, ahol a sótermelés titkait lehet megismerni. Nyári szezonban naponta több időpontban indulnak vezetett túrák, és 50 percig tartanak.

Flor de Sal D’ Es Trenc

A prémium minőségű tengeri sót gyakran emlegetik Mallorca fehér aranyaként. A Salinas Des Trenc az 1960-as évek óta foglalkozik tengeri só-gyártással, és a prémium termékeket Flor de Sal D’ Es Trenc néven forgalmazzák, és számos helyen kaphatók Mallorca szerte, üzletük van olyan frekventált városokban, mint Palma, Valldemossa, és Alcudia.

Salinas Des Trenc

Kirándulások a környéken

Ses Salines

A közeli Ses Salines (jelentése sótálak) egy só kitermeléssel foglalkozó kisváros Es Trenc közelében. Híres látnivalója a jól megőrzött bronzkori talayotic falumaradvány.

Ses Salines

Fotók forrása: Pixabay,Unsplash