Palma de Mallorca látnivalók

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca a Baleár-szigetek legnagyobb és egyben legrégebbi városa, kedvelt úti cél kellemes éghajlata, és festői strandjai miatt. Leghíresebb látnivalója a Mallorcai Katedrális, amelynek tetőteraszairól káprázatos a panoráma. A Palma Akvárium az egyik legjobb látnivaló Mallorcán, itt elsősorban a Földközi-tenger fajai láthatók. A kristálytiszta azúrkék tenger, és a hosszú homokos partvonal évente több ezer nyaralót vonz. A strandok egy része a városközpont közelében illetve a város szélén találhatók. A dombtetőn lévő Bellver kastélyból pedig a legjobb kilátás nyílik a városra.  Palma ideális rövid kiruccanásra is, a látnivalói egy nap alatt is kényelmesen bejárhatók.

Palma de Mallorca látnivalók és programok

Palma de Mallorca - La Seu

Mallorcai Katedrális – Catedral de Mallorca /La Seu

A Mallorcai Katedrális gyönyörű példája a gótikus építészetnek, az óváros falai fölött 1300 környékén épült – II. Jamie uralkodása idején. A színes rózsaablakokkal rendelkező háromhajós templom a Plaza Almoinán, közvetlen a tengerparton található. A katedrális egy toronnyal és kilenc haranggal rendelkezik, látványos a homlokzata. A főajtót négy díszes oszlop támasztja alá, a Mirador ajtót pedig geometriai és növényi motívumokból álló faragás díszíti.

A katedrálist a 20. században Antonio Gaudi tervei alapján átalakították, amely tovább növeli az épület vonzerejét. A hatalmas kerámia festményekkel és ólomüveg ablakokkal rendelkező Santísimo-kápolnát a szintén jelentős kortárs művész Miquel Barceló tervezte. A katedrális tetőteraszaira vezetett túra keretében lehet felmenni, ahonnan káprázatos panoráma nyílik. Megéri az erőfeszítést (lift nincs, és 280 lépcső vezet fel), a túra magába foglalja a harangtorony, és a támpillérek teraszainak látogatását, ahonnan pazar panoráma nyílik a tengerpartra és a városra.

Catedral de Mallorca - La Seu

Palma óvárosa – El Casco Antiguo

Palma festői óvárosa Európa egyik legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött történelmi központja, és a legnépszerűbb turista attrakciók is itt találhatók. A különböző korok (bizánciak, rómaiak, mórok és keresztények) mind otthagyták jellemző lenyomatukat a városban. Mallorca 1229-es meghódítása után a mór épületeket vagy átalakították, vagy lerombolták. Ma az óvárost 17. 18. századi impozáns épületek jellemzik, amelyek jó részét luxus butikhotellé alakították.

Fő látnivalók a katedrális, és az Almudaina Palota. A katedrális mögött keskeny, kanyargós macskaköves sikátorok találhatók, főként gyalogosak, és túl szűkek az autók számára. Az impozáns házak bájos udvarokat és teraszokat rejtenek, amelyek köré egykor a házak épültek. Az úgynevezett „Arany mérföld” szintén a történelmi központban található, amelynek része az elegáns, fákkal szegélyezett Passeig des Born, amely a 19. században a kiszáradt folyómederben jött létre. Ma a világ legnagyobb divatmárkáinak ad otthont, és a város legikonikusabb korzója.

Palma de Mallorca El Casco Antiguo

Palma Akvárium – Palma Aquarium

A Palma Akvárium a Baleár-szigetek akváriuma, elsősorban a Földközi-tenger fajaira koncentrál, és itt látható Európa legnagyobb korallgyűjteménye. Olyan izgalmas tevékenységekre is lehetőséget nyújt, mint a búvárkodás a cápák között, vagy a 10 személyes üvegfenekű hajó a shark vision boat. Érdekesség az Aquadome, amely egy 3D-s 360 fokos tengeri moziélmény: egy 250 m2-es kupolában lehet a púpos bálnákat felfedezni a dokumentumfilm segítségével. Habár bálnák nem találhatók az akváriumban, egy izgalmas kiállítás keretében sok minden megtudható az életükről és utazásaikról. Az akvárium az S’Arenal strand közelében található, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Palma de Mallorca akvárium

Almudaina Palota – Palacio Real de la Almudaina

A 14. századi palota a katedrálissal szemközt található. A független mallorcai királyság rezidenciája volt, nevének jelentése – fellegvár a város falain kívül. A ma látható kastély egy korábbi 1281-ből származó muszlim erőd átalakítása. Egy téglalap alapú toronyépület, amelyben a királyi palota, a gótikus kápolna, a királynéi palota, a különböző termek, valamint az udvarok találhatók. A jelenlegi spanyol királyi család hivatalos nyári rezidenciájaként működik a mallorcai látogatásuk alatt, és egyes részei elzártak a látogatók elől. Fő látnivalói a fényűző berendezésű Royal Apartments, az ünnepélyes Gotic terem, a Becsületudvar, a gótikus Santa Ana kápolna, valamint a régi Alcazar arab fürdőinek maradványa.

Palma de Mallorca Palacio Real de la Almudaina

La Lonja

A gótikus stílusú Céhház, más néven Sa Llotja kereskedői tőzsdének épült, a sziget az egyik legszebb nem vallási épülete. 1426-ban kezdték építeni, de csak a 15. század végén fejezték be. A 15. században a kormány székhelyeként működött. A téglalap alapú épület a kikötő mellett a Placa de la Llotján található közel a katedrálishoz, és a mallorcai polgári építészet remeke. A kupolás belső tere egyetlen részből, és négy azonos magasságú hajóból áll, amelyet spirális oszlopok támasztanak meg.

la lonja palma de mallorca

Bellver kastély – Castillo de Bellver

A gótikus stílusú Bellver kastély egy meredek domb tetején található a városközponttól kb. 3 km távolságra. Az 1300-as évekből származik, a történelem során számos funkcióban – pénzverdeként, katonai börtönként működött. Erőd-palotának is nevezték, ahol az uralkodók és a kormányzók biztonsággal tartózkodhattak. Szokatlan kör alakú szerkezete van, az egyetlen ilyen jellegű kastély Spanyolországban. Négy toronnyal rendelkezik, közülük a 33 m magas kör alakú Főtorony a legérdekesebb. A ciszterna fölé épített udvar a kastély belsejében található, a kápolna a második emelen kapott helyet. A földszinten a Várostörténeti Múzeum található. A Bellver kastély turista busszal, és helyi buszjáratokkal is megközelíthető.

Castillo de Bellver palma de mallorca

Palma tengerparti sétánya – Paseo Maritimo

 A palmai Paseo Maritimo kétség kívül Európa egyik leghangulatosabb tengerparti sétánya, kedvelt séta és biciklis útvonal. A pálmafákkal szegélyezett út körülbelül 4 km hosszú, és gyönyörű parkok veszik körül. A mai útvonala elhalad az emblematikus épületek mellett, egyik oldalán a katedrális és a Parc de La Mar, a másik oldalán  a jachtokkal teli kikötő húzódik. A sétány környékén rengeteg pad található, és egy gyalogos és kerékpársávból áll.

paseo maritimo palma de mallorca

Parc de La Mar

A festői park az 1970-es években jött létre, a parkban egy mesterséges sós vízű tavat is kialakítottak, utalva arra, hogy eredetileg a tenger a katedrális környéki falakig ért. Ma a város leglátványosabb helyszíne, például az éves fiesztáknak és különféle kulturális rendezvényeknek ad otthont. A város terjeszkedése miatt a 19. század végén a védőfalak nagy részét lerombolták, a reneszánsz tengerfalnak (Dalt Murada) egy része a Parc de La Mar mellett ma is látható.

Parc de la Mar in Palma de Mallorca

 Arab fürdők – Banos Arabes

Palma a 11. és 12. században Madina Mayurqa nevű arab kisváros volt. Az arab fürdők (Banys Árabs) maradványait egy óvárosi kastély kertjében fedezték fel kb. 100 évvel ezelőtt. A mór lakosság magánfürdője volt, jól mutatja a korabeli mór építészet sajátosságait, és egykor egy mecsetet, és egy palotát is magába foglalt. Ma is láthatók a vízmelegítéshez és fűtéshez használt kéménymaradványok, gőzcsatornák és még néhány kisebb helyiség. A látogatás csak minimális időt vesz igénybe, és alig pár lépésre található a katedrálistól.

Banos Arabes Palma de Mallorca

Miró Múzeum – Miró Mallorca Fundación

Miró barcelonai születésű festő, szobrász és keramikus, a 20. század egyik legelismertebb művésze. 1956-tól haláláig Mallorca szigetén élt. Az alapítvány izgalmas épületét a spanyol építész Moneo tervezte, és a Cala Mayor strand közelében található. A gyűjtemény összesen hétezer alkotást foglal magába Mirótól és kortársaitól. A gyűjtemény magját a művész által adományozott darabok (festmények, rajzok) képezik, valamint különböző szobrok tekinthetők meg a múzeum Szoborkertjében.

Miro Mallorca Fundacion látnivalók

Genova barlang – Cueva de Genova

Spanyolország legjobb barlangjai közül nem egy Mallorcán található, a Genova az egyik legkisebb és legkeskenyebb barlang, és az őskorban élőhelyként és menedékként szolgált. Csak 1906-ban fedezték fel egy ciszterna építése során. A természeti kincs egy sor meszes eredetű földalatti galériából áll, amelyeket természetes eredetű folyosók kötnek össze. A barlang a városközponttól tíz perces útra található, tömegközlekedéssel is megközelíthető.

Cueva de Genova palma de mallorca

Strandok Palma de Mallorcán

Palma de Mallorca számos kiváló stranddal rendelkezik, a kristálytiszta azúrkék víz, a kellemes homokos part évente több ezer nyaralót vonz. A strandok egy része a városközpont közelében illetve a város szélén találhatók.

Palma de Mallorca strandok

Platja de Can Pere Antoni

A városközponthoz a legközelebb található Platja de Can Pere Antoni Palma városi strandja. Alig egy km hosszú, és mindkét végében strandklubok találhatók. A homok aranyszínű, a víz tiszta, és ideális úszásra.

Platja de Can Pere Antoni Palma de Mallorca

Platja de Palma /S’Arenal

A hosszú homokos strandszakasz a város déli részén, Palma és Llucmajor városok között található. A partvonal mentén pálmafák sorakoznak, és teljes hosszán egy gyönyörű sétány fut végig. A strandon szabadtéri bárok található, amelyek különösen nyáron felkapottak. A strand jól felszerelt, zuhanyozókkal van ellátva, napernyők, és nyugágyak, valamint különféle vízisport eszközök bérelhetők. Az S’Arenal környéki szállodák különösen a német vendégek körében népszerűek, a strand főszezonban igen zsúfolt lehet.

Platja de Palma El Arenal

Platja de Cala Major

A kis festői öböl a várostól délnyugatra, nagyjából négy km távolságra található, és helyi buszjárattal is megközelíthető. Elhelyezkedése és szépsége miatt igen népszerű, és nyáron meglehetősen zsúfolt lehet. Nádtetős napernyők és napozóágyak kedvező áron bérelhetők. A strand csak 250 m hosszú és 30 m széles, és nyáron is csak kevés vízisport eszköz bérelhető.

cala major mallorca

Port Cala Nova

Cala Majortól további tíz perces sétára található a Port Cala Nova, ahol vízisport tevékenységek és eszközök széles választéka érhető el (szörfözés, vitorlázás, jachtozás).

cala nova mallorca

Palma de Mallorca utazás

Palma de Mallorca szállás

Mallorca nyaralás

Mallorca látnivalók

Mallorca szállás

Mallorca legszebb strandjai

Fotók forrása: Pexels, Pixabay, Patrimonionacional.es, TripAdvisor, Wikipedia