Soller

Soller Mallorca

Soller a hegyek és a tenger között fekvő kisváros Mallorca nyugati felében, gazdag történelemmel és gyönyörű építészettel rendelkezik.Népszerű egynapos kirándulásra, a Vintage favonat a főváros és Soller között közlekedik. Port de Soller ma egy hangulatos tengerparti üdülőváros, egy védett öbölben fekszik, és a sekély türkizkék víz ideális a családos nyaralók számára. Soller pályaudvar és Port de Soller között óránként egy nosztalgia villamos is közlekedik.

Port de Soller

Soller legjobb látnivalók és programok

A kikötőtől Port de Sollertől alig pár km-re fekvő Soller egy tipikus mediterrán történelmi városka, amely a gazdagságát a narancsnak köszönheti. Szűk utcácskák hálózatából áll, és a narancsból származó legpazarabb kastélyok nagy része a Gran Via sugárúton található.

Soller történelmi központja

Placa Constitución

Spanyolország egyik legszebb történelmi főtere a Placa Constitución, ahol fő látnivaló a 13. századból származó Sant Bartomeu templom, amely uralja a teret. A templom az évszázadok során többször átalakult, a 17. században barokk részletekkel egészült ki. Érdekessége a Gaudi tanítványa által készített modernista homlokzata és a levegőbe mutató tűszerű tornyai. Soller nevezetes a buja narancsligeteiről, és a tér számtalan kávézójában, bárjában kínálják a frissen facsart narancslét.

Soller Placa Constitución

Történelmi épületek

Soller a zöld redőnyös, hagyományos mallorcai házak mellett számos figyelemre méltó történelmi épülettel rendelkezik. Ilyen például a 15. századi La Casa de la Luna, valamint a 18. századi neoklasszikus lakópalota a La Posada de Montcaire.

Ferrocarril De Soller – Nosztalgia Vintagevonat

Az 1912-ből származó Soller vonat Palma és Soller között közlekedik, a sziget egy letűnt korszakának emléke. A vonatút önmagán is élmény, hiszen panorámás kilátást nyújt a festői tájra, miközben a Sierra de Tramuntana felől hidakon és alagutakon robog keresztül, a hegyek alatti 3 km-es Soller-alagút 1997-ben épült. A vonat rövid időre megáll a Soller feletti különleges kilátópontoknál is. A menetidő több mint egy óra, és végül Palmában a Plaza de Espana kis állomásán áll meg.

Ferrocarril De Soller

Port de Soller strandja

Port de Soller kedvelt hosszú, pálmafákkal szegélyezett homokos strandja miatt, amely az északnyugati rész egyetlen strandja. Egy nyugodt vízű öbölben található, így ideális hely kisgyerekes családok számára is. A strandon napernyők és napozóágyak bérelhetők, és számtalan vízisport tevékenységre nyílik lehetőség.

Port de Soller strand

Tranvia de Soller – Nosztalgia villamos

A Soller pályaudvar és Port de Soller között óránként egy nosztalgia villamos közlekedik, amelyet az 1910-es években építettek a citrusfélék szállítására. A villamos a festői narancsligetek és pálmaligetek között halad át.

Moros y Cristianos Fest

Soller lakóira a tenger felől érkező kalózok mindig is veszélyt jelentettek. A mór kalózok a 16. században többször is megtámadták a várost, majd 1561-ben 1600 mórt vertek vissza. A májusban rendezett Es Firo fesztivál keretében ezt a győzelmet ünneplik meg – mindenki kereszténynek, vagy mórnak öltözik be,–. A négynapos fesztivált Port de Sollerben és Sollerben rendezik meg, és a kikötő strandján újrajátsszák az emlékezetes csatát.

Soller Múzeumok

Természettudományi Múzeum

A Természettudományi Múzeum (Museu Balear de Ciencies Naturals) Mallorca geológiáját, botanikáját mutatja be, rendelkezik egy kövület gyűjteménnyel, és egy botanikus kerttel is. A múzeum egy korabeli kastélyépületben a Soller-Port de Soller főúton található.

Can Prunera

Can Prunera egy modernista múzeum, maga a kastélyépület is egy gyöngyszem, amely az 1910-es évekből származik. A szecessziós stílusú épület gyönyörű homlokzattal, és lépcsőházzal rendelkezik. A művészeti galériában például Picasso, Miró, és Matisse alkotásait lehet megtekinteni.

Sa Torre Picada

A középkori védőtornyot 1614-1622 között a kalóztámadások ellen építették. A fala 11 m magas és 3 m széles, és később a csempészek ellen, majd a spanyol polgárháború során az Ibériai-félsziget felől érkező repülőgépek megfigyelésére szolgált. A Picada toronyból pazar kilátás nyílik a Tramuntana hegységre, Port de Solerre, és a tengerre.

Soller Sa Torre Picada

Cape Gross-i világítótorony

A városra és a tengerre nyíló panorámás kilátásért érdemes felkeresni a Cape Gross-i világítótornyot (Faro De Cap Gros) is. A fehér színű 22 m magas világítótorony 1859-ben épült, a tengerszint felett 120 m-rel áll, és remek hely a naplemente megtekintésére.

Soller Cape Gross vilagitotorony

Soller utazás

Port de Soller szállás

Fotók: Pixabay, Tripadvisor, Soller.es