Cala D’Or

Cala D’Or Mallorca

Cala D’Or Mallorca egyik legfelkapottabb üdülőtelepülése. Fantasztikus létesítményei is festő strandjai miatt igen népszerű, és itt található a sziget legnagyobb luxus kikötője. Fő látnivalói a képeslapra illő öt öböl, valamint az ibizai stílusú fehér házai. Egyetlen történelmi épülete van az Es Fortí erőd, amely a Cala Llonga öbölben található, és az egyik leglátványosabb helyszín a naplementéhez.

Cala D’Or legjobb látnivalók és programok

Cala D’Or a sziget délkeleti felében fekvő népszerű turisztikai üdülőhely. A kikötőfejlesztésnek köszönhetően egy hajózási központtá alakult, amely egész évben vonzza a yacht tulajdonosokat. A fővárostól és a repülőtértől is mindössze egy órás autóútra fekszik.

Cala D’Or nyaralás

Cala D’Or festői öblök

A fenyvesekkel határolt öt öböl mindegyikének megvan a maga különleges vonzereje. A partvonalon aranyszínű homok, és kristálytiszta türkizkék víz található. A kis mély öblök vonzerejét tovább fokozza a vizet határoló alacsony homokkő sziklák kontrasztja. A nyüzsgő és szolgáltatásokban gazdag strandok (pl. a kékzászlós Cala Gran) mellett számtalan félre eső öböl is található, a sznorkelezők és búvárok kedvence a Cala Serena. A Cala Llonga csücskében pedig egy 18. századi erőd az Es Fortí is megtekinthető.

Cala D'Or látnivalók

Es Fortí

Az Es Fortí kedvelt látnivaló a pompás panoráma és a festői naplemente miatt, és bentről megtekinthetők a kalózok elleni védekezést szolgáló nyílások. A katonai bázist 1730 körül kezdték építeni, azonban az 1755-ös földrengésben szinte teljesen elpusztult. A ma látható erőd az 1800-as évek környékén épült, 1949-ben kulturális jelentőségű helyszínné minősítették. Nyaranként különféle rendezvényeknek, kiállításoknak ad otthont. Ingyenesen látogatható, Cala D’Or kikötőjétől kellemes félórás sétára található.

Es Forti Cala D'Or

Cala Cala D’Or fehér épületei

Cala D’Or stílusos fehér, 1-2 szintes épületei egyedülállóak a szigeten, ez az építészeti stílus sehol máshol Mallorcán nem fedezhető fel. A koncepció az ibizai építész J. C. Ferrer nevéhez fűződik, aki az 1930-as években ibizai stílusban álmodta meg a „Fehér várost”.

Cala Mondragó

A Mondragó Természeti Park (El Parque Natural de Mondragó) Cala D’Ortól keletre, 6 km távolságra található. A lenyűgöző szépségű terület jelentős ökológiai értékkel rendelkezik, számos madárfaj, és vadon élő állat otthona. A 700 hektáros területen négy homokos öböl fekszik, amelyek sekély és nyugodt vizekkel rendelkeznek. A Mondragó Természeti Parkon belül négy jól kitáblázott turistaút is található, amely kedvelt a kerékpárosok és a túrázók körében. Az út a part menti fenyőerdőkben, olajfa erdőkben és lagúnák között kanyarog, és több pontról is lenyűgöző kilátás nyílik az azúrkék tengerre. Az érintetlen Cala Mondragó fő öblében található strand nyáron igen kedvelt a kristálytiszta víz és a fehér homokos part miatt.

Cala Mondragó Mallorca

Fesztiválok, programok

Mallorcán szinte nincs olyan hét, amikor valahol ne ünnepelnének valamilyen vallási, vagy sport, és gasztronómia eseményt. Cala D’Or népszerű eseményei – kézműves piacok, szabadtéri koncertek – augusztus első két hetében zajlanak. A La Virgen de Agostoról (magyarul Nagyboldogasszony napjáról) augusztus 15-én hajókból álló flottilla emlékezik meg. A hat napos Cala D’Or Jazz Fesztivál általában május végén, vagy nyár elején zajlik, ahol nemzetközi és hazai zenekarok lépnek fel különböző helyszíneken. Az első fesztivált 1994-ben rendezték, és az esemény évről évre egyre több látogatót és fellépőt vonz.

Kirándulások Cala D’Or környékén

Santuari Sant Salvador – Felantix

A Cala D’Ortól 21km távolságra található Sant Salvador kolostor 509 m-es tengerszint feletti magasságban, egy dombtetőn található, és páratlan kilátást nyújt a környező hegyekre, a síkságra egészen tengerig. Érdekesség, hogy a 14. században azért építették, mivel úgy vélték, hogy a pestist a magasság képes távol tartani. A kolostort a 18. században újították fel, a 7 m magas Krisztus Király emlékmű (1934) egy 37 m magas talapzaton található.

Santuari Sant Salvador Mallorca

Cala Millor és a Drach-barlangok

Cala Millor a keleti part kedvelt üdülőtelepülése, strandját Mallorca legjobb 20 strandja között tartják számon. Cala D’Ortól egy negyven perces autóútra fekszik, és út közben olyan világhírű látnivalók tekinthetők meg, mint például a Coves del Drac (Sárkány-barlangok), amely a sziget leglátogatottabb barlangrendszere.

Cala Millor beach

Cala D’Or utazás

Cala D’Or szállás

Fotók: Tripadvisor, Spain.info, Wikipedia