Formentor

Formentor Mallorca

Formentor Mallorca legnépszerűbb turisztikai üdülőhelyeinek egyike. Leghíresebb látnivalója a Cap de Formentor és a világítótorony, valamint a környék legtipikusabb és leghíresebb fotó témája a Colomer kilátó. A Formentor Beach a nyári hónapokban látogatók ezreit vonzza. Mivel főszezonban a Formentor úton korlátozták az autóforgalmat, így a megközelítésre jó alternatíva a Puerto Alcudia felől induló szervezett buszos kirándulás, illetve a helyi shuttle busz, amely Puerta Pollensából indul.

cap formentor

Formentor legjobb látnivalók és programok

Cap de Formentor

A Formentor-fok Mallorca legészakibb csücskében található, egy 20 km hosszú keskeny félsziget. Távol esik a fő turisztikai központoktól, és a panorámás tájkép számos művészt ihletett meg. A Formentor-fok környékén Mallorca leggazdagabbjainak házai találhatók. A félszigethez Port de Pollenca (Pollensa) fekszik a legközelebb.

Cap de Formentor

Colomer kilátó

A Mirador des Colomer kilátó Pollenca kikötőjétől csak 5 km távolságra található. 1961-ben épült, és a Formentor út legmagasabb pontja. A 232 m magasan lévő terület a turisztikai szezonban mindig tele van látogatókkal. A kilátó bejáratánál áll egy kis emlékhely a strandra vezető út építtetőjének emlékére. A kilátó egész területén védőkorláttal ellátott utak találhatók, így különféle nézőpontból lehet a legjobb kilátást élvezni. Ugyanakkor kiváló Mallorca gyönyörű naplementéjének megtekintésére. Mivel igen felkapott hely, érdemes időben érkezni. A kilátó könnyen megközelíthető a Puerta Pollensából induló kitáblázott úton, amely érinti a Formentor strandot is.

Mirador des Colomer - Cap de Formentor

Formentor út

A 9 km-es kanyargós Formentor út (Carretera Formentor) egy mérnöki bravúr, 1930-ban épült. Az út az akkoriban épülő Hotel Formentor megközelítését biztosította a szárazföldön. Jó tudni, hogy a 2021-ben bevezetett korlátozás/tiltás miatt a Formentor úton az autóforgalom június-szeptember között korlátozott, ezért csúcsszezonban érdemes a részletekkel kapcsolatban tájékozódni. Jó alternatíva a Puerta Pollensából induló transzferbusz (TiB shuttle bus), amely megáll a kilátónál, majd a Formentor strandnál is.

Carretera Formentor

Cap de Formentor világítótorony

A Cap de Formentorban található világítótorony a maga nemében a legemblematikusabb, 1860-1863 között épült. A tengerszint felett 159 m magasan áll, és fantasztikus kilátást kínál, tiszta időben Menorca szigete is látható. Közvetlenül mellette van egy kis parkoló és bár.

Cap de Formentor világítótorony

Formentor strandja

Az egy km hosszú gyönyörű strand Cala Pi de la Posada néven ismert, fenyőfák és tölgyesek határolják. Nyári hónapokban látogatók ezrei érkeznek, és gyakran emlegetik a „Milliomosok strandjaként”. A Földközi-tenger egyik legtisztább strandjának tartják. Szolgáltatásokban és létesítményekben gazdag, napernyők napozóágyak bérelhetők, és rendelkezik egy szörfiskolával is.

Formentor Beach

A parton hagyományos strandbárok sorakoznak. A strandról induló komppal Puerto Pollensába lehet eljutni. A strand egyik végében található a híres Hotel Formentor, amely Mallorca egyik legrangosabb szállodája, és a vendégek között európai királyi személyiségek, hírességek és művészek találhatók meg.

Formentor Beach Mallorca

Talaya de Albercutx őrtorony

Az őrtorony a Colomer kilátó jobb oldalán helyezkedik el, ahonnan egy út vezet fel hegyen álló toronyhoz. Az 1600-as évek környékén a part védelmére – a kalóztámadások ellen – épült. Maga a torony henger alakú, mellvédekkel és vízköpőkkel van ellátva, a bejárati portál pedig 9 m magas. Jelenleg jó állapotban áll a helyreállításnak köszönhetően. A környékről pazar panoráma nyílik a Formentor strandra, a Formentor-félszigetre és a Pollensa-öbölre is.

Cap de Formentor Talaya de Albercutx

Szervezett kirándulás Formentorba

Mallorca legnépszerűbb szervezett kirándulása Puerto Alcudia felől indul, és egy nyitott tetejű busszal lehet Formentorba ellátogatni. A 4 órás panorámás városnéző túra elhalad a Pollensa-öböl mentén, és felfelé kanyarog a Formentor úton. Megállója van a Colomer kilátónál és a Formentor strandon is, és még egy rövid hajókirándulást is magába foglal Puerto Pollensába.

Cap de Formentor Mallorca

Formentor utazás

Formentor szállás

Fotók: Pixabay, Tripadvisor