Deia

Deia Mallorca

Deia Mallorca egyik legszebb falva, a sziget északnyugati felében található, és elsősorban a festői kilátása vonzza a turistákat. A legjobb naplementés kilátás a Son Marroig kilátópontból nyílik, ahonnan a híres Sa Foradada sziklás képződményig lehet ellátni. A Régészeti Múzeum egy régi malomépületben található. A Sant Joan templom a legmagasabb pontján áll. A falu strandja Cala Deia, amely ideális egy kellemes tengerparti nap eltöltésére.

Deia egy középkori falu, amely a fővárostól alig 30 km távolságra található, Mallorca egyik legszebb fekvésű területe, köszönhetően a drámai fekvésének. Egy örökzöld völgyben fekszik, és a területe egészen az azúrkék tengerpartig terjed. A romantikus környék felkapott esküvői helyszín, emellett sok művész (írók, festők) választotta lakhelyéül és vonzza a turistákat és a hírességeket. Deia Palma felől könnyen megközelíthető akár tömegközlekedéssel is, a menetidő nagyjából 45 percet veszt igénybe.

Deia Mallorca látnivalók

Deia látnivalók programok

Deia óvárosa

Deia fő látványossága a kilátás, valamint a kanyargós sikátoros utcái, amelyek a központi terére vezetnek. Látványosak az utcácskákban sorakozó mészkőházai, némelyek fehérre, míg mások okkersárgára meszeltek. Egykor mezőgazdasági tevékenységeknek, ma főként galériaként és műteremként használatosak. A falu máig őrzi a régi kor hangulatát, számtalan felújított egykori parasztház és villa található, amelyek közül sok luxusszállodaként működik.

Deia látnivalók

Son Marroig kastélybirtok

Deia a kilátás mellett népszerű a naplementéiről, kedvelt helyszín a Son Marroig kastélybirtok, amely a falu közelében található. Az épület Ludwig Salvator osztrák főherceg rezidenciája volt, ma múzeumként működik. Fő látnivalója a fehér carrarai márvány pavilon, ahonnan bámulatos panoráma nyílik. Az építmény egy épségben megmaradt 16. századi erődtorony átalakításával jött létre, amelyhez számos kalóz legenda is kötődik. A kert és a pavilon kedvelt esküvői helyszín, a kertek, a hálószoba, az étkező és a nappali csekély díj ellenében látogatható. A herceg hagyományos mallorcai bútorai, kárpitok, térképei tekinthetők meg. A rezidencia a helyszíne az évente megrendezett Nemzetközi Zenei Fesztiválnak is.

Son Marroig kastélybirtok

Régészeti Múzeum és Kutatóközpont

Deiban néhány múzeum is található, például a legrégebbi épületben 18. századi egy átalakított malomépület ad otthont a Régészeti Múzeum és Kutatóközpontnak. A kis múzeum 1962-ben nyílt meg, két szobából és egy borospincéből áll, ahol kovakőszerszámokon, kerámiákon és különböző tárgyakon keresztül Mallorca őstörténete ismerhető meg, hiszen a Serra de-Tramuntana lejtői már i. e. 3000 környékén is lakott volt.

Keresztelő Szent János templom

Deia legmagasabb pontján található a falu védőszentjének temploma a Sant Joan, amelynek harangtornya egykor védelmi célokat szolgált a kalózok ellen. A templom belsejében egy barokk oltárkép található, a templomkertben található Graves sírhelye is.

Cala Deiá

Cala Deia kedvelt a vízisportok szerelmesei körében, ideális úszásra, supozásra, de búvárkodásra és szabadtüdős merülésre egyaránt. A Deiá-öböl a falutól egy kellemes fél órás sétára található, a szélvédett kis sziklás öbölben van egy kavicsos strand, amely kb. 70 m hosszú, és autóval is könnyen megközelíthető. A víz kristálytiszta, és van egy kis mólója is. Kedvelt a két tengerparti étterme miatt, ugyanakkor nem olyan zsúfolt, mint általában a mallorcai strandok. Míg a másik strand a Lluc-Alcari kedvelt természetes iszapfürdőiről, de csak hajóval és gyalogosan érhető el, kb. 5 km távolságra található Cala Deiától.

Cala Deia

Robert Graves háza

A világhírű író haláláig Deiában élt, a falutól pár perces sétára lévő házat a Robert Graves Alapítvány vásárolta meg. Felújították, átalakították és múzeumként megnyitották a látogatók előtt.

Pedrissa őrtorony

Érdekesség, hogy a 16. században kalózok kóboroltak szerte a Serra de Tramuntana lankáin, ez az oka, hogy annyi védelmi erőd és őrtorony épült a Baleár-tenger partján. A 17. századi Torre de sa Pedrissa a tenger felett 270 m magasan található, a környék legszebb és legelőkelőbb helyén. Része volt az őrtorony hálózatnak, amelyek veszély esetén füstjelekkel kommunikáltak. A toronyhoz vezető út nem könnyű, de a páratlan kilátás miatt megéri az erőfeszítést.

Kirándulások Deia környékén

Serra de-Tramuntana túraútvonalak

A Serra de-Tramuntana 2011-ben lett a Világörökség része, mégpedig Kulturális Táj kategóriában. A hegyláncot gyalogos és kerékpárutak hálózzák be. Autóval is bejárható, de keskeny szakaszokra, és éles kanyarokra kell számítani. Összesen 20 várost foglal magába, ezek egyike a festői Deia, ahol és a környező vidékeken jól kiépített és kitáblázott túraútvonalak találhatók. Az útvonalak jelentős része szintén az osztrák főherceg nevéhez fűződnek. A könnyű és a kihívást jelentő utak egyaránt megtalálhatók. Népszerű útvonal a Miramar-kolostorhoz vezető útvonal, valamint a Sa Foradada sziklához vezető útvonal.

serra de tramuntana mallorca

Valldemossa

Deia közel fekszik a többi festői városhoz például Valldemossához, amely egy képeslapra illő település. A dombtetőn álló város nagyon emlékeztet toszkán városokra. Nevezetes a 14. századi Real Cartuja kolostorról és a Sancho király palotájáról.

Valldemossa Mallorca

Deia utazás

Deia szállás

Fotók forrása: Pixabay, TripAdvisor, Wikipedia