Cala Millor

Cala Millor Mallorca

Cala Millor egy turisztikai üdülőhely Mallorca délkeleti részén. Hosszú homokos strandját a sziget legjobb húsz strandja között tartják számon. Érdekes látnivalója a 16. századi őrtorony, amely a festői félszigeten Sa Punta de n’ Amerben található. Családosoknak jó program a Safari Zoo, a vadasparkban hatszáz állat tekinthető meg. A városközponttól nem messze van a Costa dels Pins kilátó, ahonnan a legjobb panoráma nyílik a környékre.

Cala Millor beach

Cala Millor területe nem is olyan régen még egy nagy dűne volt, majd úgy döntöttek, hogy a régiót egy prémium üdülőhellyé fejlesztik. Az 1950-es évektől kezdett fejlődni, és azóta is egyre nő a nyaralószállások – általában szállodaláncok – száma, amelyek kedvező árú csomagjaikkal vonzóak a családos nyaralók számára. A fővárostól kb. egy órás autóútra fekszik. Míg szezonban nagy a nyüzsgés a téli hónapokban a többi üdülőcélú fejlesztéshez hasonlóan igen csendes. Újabban pedig az egészségturizmus területén szerzett hírnevet magának.

Cala Millor látnivalók

Cala Millor legjobb látnivalók és programok

Cala Millor üdülőhely legfontosabb adottsága a strandja és a különleges természeti környezete, amelynek nagy része természetvédelmi besorolású.

Cala Millor strandok

Cala Millor Beach

A közel 2 km hosszú partszakasz két településsel Sant LLorenccel illetve Son Serverával közös, a partról a Sa Punta de n’ Amer-félsziget, és az exkluzív lakónegyed a Costa dels Pins látható. Az 50 m széles, fehér színű finom homokos part több részre oszlik. A tenger nyugodt, nagy hullámok nincsenek, ezért ideális családi nyaraláshoz. A kékzászlós strandon minden olyan szolgáltatás elérhető, ami a pihentető tengerparti nyaraláshoz szükséges, főszezonban ejtőernyős vízisire, jet-skire, banánozásra, szörfözésre van lehetőség. A tenger mellett egy tengerparti sétány, és egy kerékpárút fut végig, amelyek kapcsolódnak a strand két végén lévő települések sétányaihoz.

Cala Millor strand

Castell d’ Amer

Érdekes látnivaló a strandtól délre lévő sziklás félsziget a Sa Punta de n’ Amer, amely a természetvédelmi terület része. Itt látható a négyzet alakú őrtorony a Castell d’ Amer, (Es Castell), amely az 1600-as években épült az afrikai kalózok ellen, és a tengerparti védelmi rendszer része volt. A 19. századtól elhagyatottá vált, majd a spanyol polgárháború alatt laktanyaként használták. Ma egy étteremmel, és egy kis bemutatóteremmel is rendelkezik, ahol látható néhány eredeti fegyver. Az Es Castell egész évben – napközben – nyitva áll a látogatók előtt.

Castell Amer Mallorca

Safari Zoo

A Safari Zoo sikeres keveréke a vadasparknak és szabadidőparknak. A hatalmas területen több mint 600 állat látható, például zebrák, elefántok, flamingók, zsiráfok. A park akár saját autóval, vagy szafari vonattal járható be. A Safari Zoo Cala Millor illetve Sa Coma felől ingyenes transzferbuszokkal közelíthető meg – amely valójában a park szafari vonata.

cala millor safari zoo

Costa dels Pins kilátó

Costa dels Pins kilátóból körpanoráma nyílik a Földközi-tengerre, és a legjobb hely Cala Millor szépségének felfedezésére. A városközponttól 7 km távolságra található, megközelíteni a Costa dels Pins úton lehet az Avinguda del Pinar irányába.

Costa dels Pins kilátó Cala Millor

Es Pastoret

A különleges szobor Son Severa központjában található, egy köpenybe öltözött pásztorfiút ábrázol. Az 1820-ban pusztító pestisjárvány emlékére készült, amelybe – a karantén ellenére is – a település 1800 lakosának több mint fele belehalt. A Pastoretet a helyi művész Eduardo Servera készítette, és a Placa de Sant Joan Son Servera téren található.

Cala Millor ünnepségek, fesztiválok

Közel egy évszázada június 24-én ünneplik Servera Son Servera szentek napját. A Sain Joan napok alatt folklór rendezvények, kézműves vásár zajlik. A Szent Iván-napi fesztivál keretében az ismeretlen eredetű Szőrös Szent János nevű hagyományos táncot adják elő Sant LLorencben. Július végén Cala Millorban zajlik az egyhetes Mare deu dels Angels szabadidős fesztivál. A színes zenei programok különböző helyszíneken zajlanak – rock fesztivál a strandon, flamenco est, stb. Szeptember közepe táján zajlik a Turisztikai Fesztivál (Festes del Turista), amely számtalan eseményt kínál a környező településeken.

Cala Millor utazás

Cala Millor szállás

Kirándulások Cala Millor környékén

Poblat talaiotic S’Illot

A szomszédos település S’Illot híres látnivalója a régészeti lelőhely, amely a talayot kultúra egyik legjelentősebb feltárt falva. A legrégebbi leletek a bronzkorból származnak, érdekesség a vese-alakú talayot házak, valamint a romok fölé épített lépcsőzetes, torony alakú tornyok maradványai.

Poblat talaiotic S'Illot

Porto Cristo barlangok

A keleti part rengeteg látnivalót, például rejtett öblöt és barlangot kínál. Ezek közül legismertebbek a Porto Cristo közelében lévő Sárkánybarlang (Cuevas Drach), valamint a Sonkabarlangok (Coves des Hams).

Porto Cristo barlangok

Fotók forrása: Pixabay, Unsplash, Tripadvisor, Wikipedia, Safari-zoo.com, Visitcalamillor